Μόνωση στην ταράτσα για ιδιώτη εύκολα για σωστή στεγανοποίηση
Μόνωση ταράτσας

Η ταράτσα μας συχνά αποτελεί ένα παραμελημένο-ξεχασμένο μέρος του σπιτιού μας, είτε πρόκειται για πολυκατοικία είτε για μονοκατοικία. Φροντίστε την και εκμεταλλευτείτε τον επιπλέον χώρο και θέα που μπορεί να σας προσφέρει. Αλλά κάντε το πριν τα πράγματα σοβαρέψουν στον όροφο που είναι από κάτω. Και πριν η σημερινή απλή εργασία μετατραπεί σε οικοδομική! Η σωστή μόνωση της ταράτσας πρώτα από όλα προστατεύει από το νερό. Αντανακλά όμως και την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μειώνει και τη θερμοκρασία της οικίας κάτω από αυτήν.

Είναι ο απλός και εύκολος τρόπος να συντηρήσετε και να προστατέψετε την ταράτσα-σκεπή σας.  Εφαρμόζετε μόνοι σας με την ευκολία απλής βαφής, μια μεμβράνη υγρομόνωσης δωμάτων ενός συστατικού.

Η διαδικασία είναι απλή, εύκολη και καθόλου χρονοβόρα. Ο μόνος χρόνος που θα χρειαστεί απλά υπομονή, είναι ανάμεσα στο στέγνωμα των διαφόρων χεριών εφαρμογής. Θα χρειαστούμε ρολό βαφής με κοντάρι, πινέλο για γωνίες και λεπτομέρειες αν υπάρχουν, μαστίχη στεγάνωσης για ρωγμές, αστάρι και μονωτικό ενός συστατικού. Έχουμε και λέμε λοιπόν ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Καλός καθαρισμός ταράτσας-προετοιμασία επιφάνειας: Καθαρίζουμε με σκούπα, ηλεκτρική κατά προτίμηση (αν η ταράτσα είναι “καθαρό” μπετό-τσιμέντο). Επίσης χρησιμοποιούμε και σβούρα λείανσης-γυαλόχαρτο αν η ταράτσα μας είχε βαφτεί ή είχε άλλα υλικά στην επιφάνεια της.
  2. Σε περίπτωση ρωγμών ή κάποιων κενών και ατελειών στην επιφάνεια, φροντίζουμε το γέμισμα τους με την ενδεδειγμένη ελαστομερή μαστίχη. Κοινώς στοκάρουμε τις ατέλειες.
  3. Αφού βεβαιωθούμε ότι η μαστίχη μας έχει στεγνώσει (σκληρύνει), συνήθως μετά από λίγες ώρες, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το αστάρι. Για το ποσοστό αραίωσης του θα συμβουλευτείτε τις οδηγίες της συσκευασίας και των ειδικών μας στα σημεία πώλησης, ανάλογα πάντα με το προϊόν επιλογής σας. Η ανάδευση τόσο του ασταριού, όσο και του μονωτικού μετέπειτα, δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία-αναδευτήρα. Ανάλογα το μονωτικό πιθανόν να μην απαιτείται καν ανάδευση σε αυτό. Απλώνετε ένα στρώμα αστάρι στην επιφάνεια σας. Προσοχή: η όλη διαδικασία και ειδικά το αστάρωμα πρέπει να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Αποφύγετε την εφαρμογή όταν έχει ήδη πυρώσει ή ζεσταθεί η ταράτσα σας. Οι διογκωμένοι πόροι στο μπετό θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος του υλικού σας και δεν θα γίνει σωστή εφαρμογή.
  4. Σε μερικές ώρες το αστάρι θα έχει στεγνώσει. Αν ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες, θα πρέπει η εφαρμογή μονωτικού στο πρώτο χέρι να ξεκινήσει το επόμενο πρωί. Ξεκινήστε από τις λεπτομέρειες και τις γωνίες με ένα πινέλο, χωρίς να παραλείψετε τα μέρη που στοκάρατε με μαστίχη. Όταν τελειώσετε με τα παραπάνω, είστε έτοιμοι για το πρώτο χέρι, το οποίο θα περάσετε με το ρολό.
  5. Αναλόγως πάλι των προδιαγραφών του μονωτικού σας, και πιθανότατα το επόμενο πρωί, περνάτε το 2ο χέρι μονωτικού. Πάντα με κατεύθυνση κάθετη προς αυτή του 1ου. Έτσι θα επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη σε πάχος.

Συγχαρητήρια! Έχετε μονώσει την ταράτσα σας και έχετε κερδίσει τη βασική θωράκιση του σπιτιού σας!

 

Give a Reply