Το βάψιμο των εσωτερικών τοίχων είναι παιχνίδι σε εμάς.
Πως θα βάψουμε εσωτερικούς τοίχους στο σπίτι

Το βάψιμο του σπιτιού μας θεωρείται από τις πιο απαραίτητες αλλά και συχνά επίπονες και κοστοβόρες διαδικασίες ανανέωσης. Ωστόσο με ένα καλό προϋπολογισμό υλικών, τις κατάλληλες οδηγίες και τη δική μας ενασχόληση, η όλη διαδικασία μπορεί  να γίνει προσωπική υπόθεση, παιχνίδι ή ακόμα και τέχνη. Εφόσον η τοιχοποιία μας δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως εσωτερική υγρασία κλπ, μπορούμε να το τολμήσουμε. Άλλωστε θα εξοικονομήσουμε και σημαντικό ποσό από την εργασία, αφού θα το κάνουμε μόνοι μας.

Τα εργαλεία και υλικά που θα χρειαστούμε είναι:  Χαρτοταινία, νάιλον, χαρτόνι, στόκος σπατουλαρίσματος, γυαλόχαρτο, σπάτουλα, μικρό ως μεσαίο πινέλο και ρολό, των οποίων η τρίχα θα είναι ανάλογη της μπογιάς και της καλυπτικότητας που επιθυμούμε (προαιρετικά πινέλο για καλοριφέρ και κοντάρι για ρολό). Αστάρι για τις επιφάνειες που βάφονται 1η φορά, σκάφη βαψίματος και τέλος το χρώμα της επιλογής μας. Για τις ποσότητες και τις αναλυτικές προδιαγραφές, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τους ειδικούς σε ένα από τα καταστήματα μας.

Αναλυτικά η διαδικασία:

  1. Προετοιμάζουμε τον χώρο μας. Αδειάζουμε όσο περισσότερο γίνεται το δωμάτιο, ώστε να μπορούμε να εργαστούμε ελεύθερα και χωρίς εμπόδια. Βάζουμε νάιλον στο πάτωμα, στερεώνουμε το νάιλον με χαρτοταινία στο σοβατεπί, ώστε ταυτόχρονα να προστατεύουμε και το σοβατεπί από μπογιά που μπορεί να τρέξει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον χώρο που κινούμαστε και με χαρτόνι. «Χαρτώνουμε» με χαρτοταινία περιμετρικά τις κάσες σε πόρτες και παράθυρα και όπου σταματά η επιφάνεια των τοίχων που θα βάψουμε ή όπου υπάρχει πρόβλεψη για διχρωμία. Το ίδιο κάνουμε και στα σημεία που οι τοίχοι μας συναντούν το ταβάνι, εφόσον το ταβάνι θα βαφτεί διαφορετική απόχρωση. Tips: Το σοβατεπί συνήθως μαζεύει σκόνη στο πάνω μέρος, οπότε χρησιμοποιούμε το στεγνό πινέλο για να την απομακρύνουμε. Η χαρτοταινία θα πρέπει να πιεστεί με το νύχι ή με ξύλινο πηχάκι σε όλο το μήκος της ώστε να βεβαιωθούμε ότι κόλλησε σωστά.
  2. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τα υλικά στο χώρο και να ξεκινήσουμε. Πρώτα στοκάρουμε τυχόν φθορές, σημάδια από καρφιά, ρωγμές, τρύπες κλπ. Απλώνουμε το στόκο με τη σπάτουλα και αφού “έρθει” στο επίπεδο του τοίχου, αφήνουμε να στεγνώσει βάσει προδιαγραφών. Κατόπιν, τρίβουμε την επιφάνεια και περνάμε αστάρι όπου είναι απαραίτητο, δηλαδή σε μεγάλες στοκαρισμένες ή άβαφες επιφάνειες.
  3. Αφού βεβαιωθούμε ότι ο στόκος και το αστάρι έχουν στεγνώσει, ξεκινάμε τη βαφή. Η αραίωση δεν είναι πάντα απαραίτητη, ανάλογα με τις προδιαγραφές του χρώματος που επιλέξαμε. Χρησιμοποιούμε τη σκάφη ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα χρώματος, πάνω στο ρολό και το πινέλο και για να αποφεύγουμε να στάζουν. Πρώτα βάφουμε όλες τις περιμετρικές γωνίες (κοψίματα) και τα σημεία που βρίσκονται κοντά στη χαρτοταινία (σοβατεπί, ταβάνι, κουφώματα κλπ) με το πινέλο.
  4. Εφόσον έχουμε τελειώσει τις λεπτομέρειες, αρχίζουμε το βάψιμο με το ρολό. Προσπαθούμε να βάψουμε με τέτοια φορά, ώστε το τελευταίο χέρι να έχει την ίδια φορά με αυτή του φωτός. Π.χ. να ξεκινάει το ρολό από την μπαλκονόπορτα προς το εσωτερικό του δωματίου. Επίσης προσπαθούμε ο τρόπος που βάφουμε, εφόσον δεν είναι μόνο ένα χέρι, να ακολουθεί σχήμα «W». Tips: Δεν αφήνουμε το μισό τοίχο βαμμένο με σκοπό να τελειώσουμε την άλλη μέρα, καθώς η ένωση μπορεί να ξεχωρίζει. Δε ξεκινάμε να βάφουμε το 2ο χέρι αν δεν έχουμε βεβαιωθεί ότι στέγνωσε καλά το 1ο.
  5. ‘Οταν και το τελευταίο χέρι στεγνώσει καλά, αφαιρούμε τις χαρτοταινίες και τα νάιλον-χαρτόνια προσεκτικά και είμαστε έτοιμοι!

Συγχαρητήρια, μόλις ανανεώσαμε το χώρο μας!

 

Αν όλο αυτό μας φαίνεται δύσκολο ή δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο, πάντα υπάρχουν οι κατάλληλοι μάστορες που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες…

Give a Reply