Πως να βάψω μόνος μου κάγκελα - Τρακαδάς
Πως να βάψω μόνος μου κάγκελα

Συχνά παρουσιάζεται η ανάγκη να βάψουμε τα κάγκελα στο μπαλκόνι μας ή την ταράτσα.

Λόγω της φυσιολογικής φθοράς που παρουσιάζουν σε σκουριά (οξείδωση) καθίσταται αναγκαία η (επανα)βαφή.

Είναι μοναδική ευκαιρία, να δώσουμε και μια “νέα εμφάνιση”, εκτός της προστασίας από τις καιρικές συνθήκες.

Φτάνει όμως ένα πινέλο και ένα κουτί χρώμα και όλα είναι εύκολα;

Επιλέγοντας τα σωστά υλικά, και κάνοντας τη σωστή εφαρμογή θα χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα!

Σας προτείνουμε ένα πινέλο ανάλογο με το πάχος που έχουν τα κάγκελα, ένα μικρό ρολό αντίστοιχου μεγέθους, μία μικρή σκάφη. Επίσης αντισκωριακό αστάρι για εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες, ντουκόχρωμα (λαδομπογιά) της επιλογής μας, (νέφτι αν χρειάζεται) και γυαλόχαρτο. Αν θέλουμε την τελειότητα παίρνουμε χαρτοταινία (κατά προτίμηση μπλε) και το ειδικό “οντουλέ” χαρτί. Θα χρειαστεί συρματόβουρτσα εφόσον τα κάγκελα είναι σε κακή κατάσταση και θέλουν γερό τρίψιμο.

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζονται και κατά πόσο είναι εύκολο, να το κάνουμε μόνοι μας:

Πρώτα απ’ όλα επιλέγουμε ημέρα με καλό καιρό, αλλά χωρίς υπερβολικό ήλιο. Ιδανικά ξεκινάμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς αν το μέταλλο “ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία”  ότι περάσουμε μετά από πάνω “καίγεται” και δεν “πιάνει”.

1. Στρώνουμε το οντουλέ χαρτί από κάτω, για να αποφύγουμε τις πιτσιλιές και γενικά να κρατήσουμε καθαρό το χώρο μας.

2. Σκουπίζουμε τα κάγκελα με ένα πανί βρεγμένο, για να απομακρύνουμε τη βρωμιά και τις σκόνες.

3. Με γυαλόχαρτο τρίβουμε τη σκουριά – όπου υπάρχει, και λειαίνουμε οποιοδήποτε τραχύ σημείο. Για πιο έντονα προβλήματα υπάρχει η συρματόβουρτσα που εύκολα καθαρίζει τα σαθρά σημεία. Προσοχή δεν πρέπει να βγάλουμε όλο το παλιό χρώμα αν αυτό έχει “πιάσει” καλά.

4. Καθαρίζουμε πάλι τυχόν υπολείμματα με πανί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το στεγνό πινέλο για να φύγει η σκόνη σε σημεία όπως μικρές γωνίες, εσοχές κλπ.

5. Από εκεί ξεκινάμε με το πινέλο, που είναι κατάλληλο για βάψιμο σε αυτές τις περιοχές – για τις μεγάλες ίσιες επιφάνειες έχουμε το αντίστοιχο μέγεθος ρολό.

6. Εφαρμόζουμε πολύ καλά, μία στρώση ασταριού, κυρίως στα σημεία που υπήρχε η σκουριά και όπου έχει φύγει το χρώμα. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε όλα τα κάγκελα, χωρίς να είναι απαραίτητο. Το στρώμα δε χρειάζεται να είναι πολύ παχύ και η αραίωση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

7. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά για 5-6 ώρες, (στη συσκευασία συνήθως αναγράφει το πόσο και είναι ανάλογο με την υγρασία και τις θερμοκρασίες της περιόδου). Τώρα έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεση μας, να πλύνουμε καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε. Αν είναι βάσεως νερού – δηλαδή το υλικό μας μπορεί να αραιωθεί  με νερό, φτάνει πολύ καλό ξέπλυμα με σκέτο νερό. Αν είναι προϊόντα με διαλύτη το νέφτι, θα χρειαστεί αρκετή ποσότητα νεφτιού για καλό πλύσιμο.

8. Εφόσον θέλουμε καλύτερο αποτέλεσμα, όταν στεγνώσει το αστάρι, μπορούμε να τρίψουμε ελαφρά με λεπτό γυαλόχαρτο (Νο220). Αυτό θα βοηθήσει να “στρώσει τέλεια” το τελικό χρώμα που έχουμε επιλέξει. Σε αποχρώσεις υπάρχει πληθώρα επιλογών, ενώ έχουμε δυνατότητα να επιλέξουμε και πολύ ωραίο φινίρισμα, πχ. σφυρήλατο ή μεταλλιζέ, που θα δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

9. Ήρθε η ώρα να περάσουμε το “πρώτο χέρι” με την ίδια λογική. Προσέχουμε πάλι τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αραίωση και ξεκινάμε με το πινέλο από τις γωνίες και τις εσοχές. Μετά με το ρολό καλύπτουμε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες. Προσέχουμε και μαζεύουμε τα λεγόμενα “δάκρυα” που σχηματίζονται, εκεί που έχει μαζευτεί πολύ χρώμα. Μόλις τελειώσουμε αν έχουμε πρόσβαση, το κοιτάμε από όλες τις πλευρές, μήπως μας έχει ξεφύγει κάτι.

10. Περιμένουμε πάλι να στεγνώσει καλά όσο χρειάζεται και ξεπλένουμε πάλι τα εργαλεία. Αν θέλουμε χωρίς να είναι απαραίτητο τρίβουμε πάλι χρησιμοποιώντας αντίστοιχο λεπτό γυαλόχαρτο, πολύ ελαφρά όμως.

11. Ξεκινάμε με την ίδια λογική και το “δεύτερο χέρι” και το εφαρμόζουμε παντού με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθούμε μια σειρά από την άκρη και συνεχίζουμε, ελέγχοντας σχολαστικά τα σημεία που περάσαμε. Τώρα είναι πιο δύσκολο να φαίνεται η διαφορά για το που έχουμε βάψει. Προσέχουμε πάλι μην “δακρύσει” καθώς αυτό θα χαλάσει την ωραία προσπάθεια που κάναμε ως τώρα.

12. Τελειώνοντας πλένουμε πάλι τα εργαλεία και κλείνουμε πολύ καλά τα κουτιά με το χρώμα που μπορεί να περίσσεψε. Βγάζουμε τις χαρτοταινίες και το χαρτί από κάτω, και καθαρίζουμε γύρω γύρω τυχόν πιτσιλιές.

 

Είμαστε έτοιμοι να θαυμάσουμε το αποτέλεσμα και νιώθουμε περήφανοι κάθε φορά που αντικρίζουμε τη δουλειά μας.

 

Αν πάλι όλο αυτό μας φαίνεται κουραστικό, πάντα υπάρχουν οι κατάλληλοι μάστορες που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες…

 

Give a Reply